Jak jeść sushi? Savoir-vivre w japońskiej restauracji
Jedzenie sushi często jest powodem wielu pytań. Czy koniecznie trzeba jeść sushi pałeczkami? Jak korzystać z dodatków takich jak marynowany imbir, wasabi czy sos sojowy? Do czego służą dodatkowe talerzyki na stole? Jeżeli także chcesz dowiedzieć się, jak jeść sushi zgodnie z tradycją, sprawdź nasz poradnik!
Sushi jest jednym z kulinarnych hitów już od paru lat. Dzisiaj można zjeść je w wielu różnych miejscach, między innymi w Poznaniu, gdzie na gości czekają jedne z najlepszych sushi restauracji. Gdy wybierasz się na sushi po raz pierwszy, warto poznać główne zasady, jakie panują w takich lokalach.
Jak jeść sushi?
Chociaż najczęściej do sushi podaje się pałeczki, to jednak warto zaznaczyć, że w rzeczywistości tradycyjnym sposobem jedzenia sushi jest korzystnie z palców! Właśnie dlatego w restauracjach sushi w Japonii gościom podawane są wilgotne, gorące ręczniki, które przeznaczone są do oczyszczenia rąk.
Wobec tego jedzenie sushi rękami wcale nie powinno być uznawane za błąd – oczywiście, należy wtedy wcześniej dokładnie umyć ręce, ponieważ w tradycji zachodniej najczęściej nie podaje się gościom ręczników.
Najczęściej jednak sushi jest jedzone pałeczkami. Ich obsługa dla początkującej osoby może być dość skomplikowana, dlatego warto wcześniej poćwiczyć korzystanie z tych niecodziennych sztućców.
Podczas jedzenia sushi pałeczkami należy pamiętać o poniższych zasadach:
- pałeczek nie powinno się wbijać pionowo w potrawy
- nie należy strugać jedną pałeczką o drugą
- jedzenia nie powinno się przekazywać z pałeczek do pałeczek
- pałeczek nie powinno się oblizywać
- w przerwie albo po zakończeniu jedzenia pałeczki odstawia się na oddzielny talerzyk – końcówki pałeczek nie powinny wtedy dotykać stołu
Dodatki do sushi – sos sojowy, wasabi, marynowany imbir
Po zamówieniu sushi otrzymuje się do niego również odpowiednie dodatki, a mianowicie są to sos sojowy, wasabi oraz marynowany imbir. Jak należy z nich korzystać?
Sos sojowy przeznaczony jest do moczenia w nim sushi bezpośrednio przed zjedzeniem. Jest on najczęściej umieszczany w małej miseczce.
Wasabi to specjalny rodzaj chrzanu. Można rozpoznać go po jego charakterystycznym kolorze zielonym. Jest on przeznaczony do nadawania sushi dodatkowego smaku. Jest dość ostry, dlatego na początku nie warto stosować go zbyt dużo. Wasabi umieszczane jest na sushi. Dostępne są także sushi z wasabi, na przykład nigiri, czyli kuleczki z ryżu z dodatkami.
Marynowany imbir jest podawany po to, aby oczyścić paletę smakową. Jest on przeznaczony do jedzenia pomiędzy różnymi rodzajami sushi. Marynowany imbir może także zneutralizować ostry smak wasabi, dlatego wtedy, gdy zjemy go za dużo, warto przegryźć go imbirem.
Restauracja VioletSushi – sushi Poznań
Maszo ochotę na dobre sushi? Skorzystaj z oferty restauracji VioletSushi w Poznaniu! To właśnie tutaj czeka na Ciebie najlepsze sushi w całym mieście!
Poznaj menu VioletSushi i wybierz dla siebie takie, które będzie odpowiadało Twojemu gustowi – czekają różne warianty sushi maki oraz nigiri, dlatego na pewno znajdziesz wśród nich specjały, do których będziesz regularnie powracać!