rodzaje sushi

Rodzaje sushi – czym się różnią?

Japońskie sushi to wyśmienity wybór nie tylko dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. To danie wywodzące się z Kraju Kwitnącej Wiśni jest obecnie jednym z hitów na całym świecie. Możesz posmakować także sushi w Poznaniu. Jakie rodzaje sushi czekają na Ciebie w menu? Podpowiadamy, co kryje się pod tajemniczo brzmiącymi nazwami sushi.

Maki

To najpopularniejsze sushi. Maki sushi, czyli sushi zwijane to potrawa, która powstaje z wałeczków ryżu z dodatkami – rybą, warzywami, które otoczone są prasowanymi algami morskimi nazywanymi nori. Do ich przygotowywania używa się maty bambusowej, która zwija wszystkie składniki w rulon krojony na mniejsze kawałki.

Do tej kategorii zalicza się także kilka innych rodzajów sushi, które można zobaczyć w menu sushi barów.

Hosomaki

To małe maki, które zwinięte są w algę. Najczęściej zawierają tylko jeden rodzaj dodatku, na przykład rybę albo warzywo.

Futomaki

Futomaki, czyli duże maki z dużą ilością składników. To bogata wersja maków, które mają sporą średnicę. W środku znajdują się różne składniki, na przykład połączenie ryb, warzyw, tofu.

California maki

Ciekawą propozycją w menu wielu restauracji są także California maki, inaczej określane jako uramaki. tym przypadku alga nori umieszczona jest w środku rolki, natomiast z zewnątrz umieszczony jest ryż, ryba, warzywa. Jedna z najpopularniejszych wersji to maki z paluszkami krabowymi, awokado i ogórkiem.

Date maki

W tym przypadku nie stosuje się glonów nori, ale zamiast nich ryż i inne składniki umieszczane są w omletach japońskich.

Tempura maki

To sushi, które jest wykończone wyśmienitą tempurą, czyli japońskim ciastem, które następnie smażone jest w gorącym oleju.

Gunkan maki

Ryż przeznaczony do przygotowania tego sushi ma kształt łódeczki, na której umieszczane są różne dodatki, na przykład tatar z ryby albo ikra. Całość jest owinięta w prasowane wodorosty.

Kaburamaki

To kolorowe sushi, które z zewnątrz otoczone jest rybą, na przykład łososiem, albo warzywami, na przykład ciętym ogórkiem.

Nigiri

To również jedno z najczęściej zamawianych sushi, które składa się z kulki ryżu zwilżonego octem wraz z dodatkami – rybą lub warzywami umieszczonymi na wierzchu. Pomiędzy ryżem a dodatkami umieszcza się również odrobinę chrzanu wasabi.

Sashimi

To nazwa stosowana do opisu sushi powstającego bez ryżu. Ma ono postać niewielkich kawałków ryby, które podawane są z wieloma dodatkami, najczęściej warzywami.

Chirashi

To inaczej sushi rozsypane, rozrzucone. Jest ono podawane w miseczce – na ryżu znajdują się małe kawałki ryb, krewetek, warzyw, grzybów. W porównaniu do zwykłego sushi jest ono zatem podawane luźno, bez formowania w rolki, kulki.

VioletSushi – sushi w Poznaniu

Chcesz wypróbować najlepsze sushi w Poznaniu? Odwiedź restaurację VioletSushi! Dla naszych gości przygotowaliśmy szeroką gamę wyjątkowych przekąsek w japońskim stylu. Zamówisz u nas najlepsze sushi w Poznaniu, które powstaje wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych składników.

Poznaj już teraz nasze pełne menu i odwiedź naszą sushi restauracje w Poznaniu VioletSushi!